Wie ben ik?

Mijn naam is Wesley Strootman, ik ben 18 jaar. Ik volg de opleiding “Medewerker ICT Niveau 2” op het Alfa-College aan de Boumaboulevard in Groningen. Ik loop nu al ongeveer 12 weken stage bij Nolin.

Hoe ben ik op het idee gekomen om bij Nolin stage te gaan lopen?

Van school had ik een Excel bestand gekregen met daarin alle stagebedrijven waar ik voor de opleiding ICT stage kon gaan lopen. Vervolgens keek ik via de website van “Stagemarkt” of de vacature nog vrij was. Ik had bij twee bedrijven tegelijkertijd gesolliciteerd via de mail met daarin mijn sollicitatiebrief en CV. Vervolgens werd ik door beide bedrijven uitgenodigd voor een gesprek, eerst bij Nolin en een paar dagen later bij dat andere bedrijf. Ik moest dus een keuze maken waar mijn voorkeur naar uit ging. Mijn voorkeur ging dus uit naar Nolin. Na de sollicitatie mocht ik op een tweede gesprek komen bij Nolin en daarna werd ik aangenomen als stagiair.

Waarom heb ik voor Nolin gekozen?

Ik heb gekozen voor Nolin omdat het niet ver van mijn huis is. Ook heb ik ervoor gekozen omdat ik er vriendelijk werd ontvangen. Er werd mij op het gesprek ook duidelijk uitgelegd wat ongeveer de werkzaamheden waren zodat ik een beeld kreeg van wat ik ervan kon gaan verwachten.

Wat had ik ervan verwacht wat ik zal gaan leren/verder ontwikkelen bij Nolin?

Ik had ervan verwacht om computers uit elkaar en in elkaar te zetten, dat ik computers/laptops gebruiksklaar moest maken, dat ik computerproblemen op moest gaan oplossen bij een collega en programma’s moest installeren voor een collega zijn/haar laptop/computer.

Wat heb ik tot nu toe allemaal gedaan en geleerd/verder ontwikkeld bij Nolin?

Ik heb mijzelf tot nu toe verder ontwikkeld in het uit en in elkaar zetten van een computer. Ook heb ik mijn computerkennis verder ontwikkeld en nog meer nieuwe dingen geleerd, doordat mijn stagebegeleider Ad opdrachten opgeeft waarbij ik de taak krijg om het gaan op te zoeken op het internet van wat het is en wat je ermee kunt doen bijvoorbeeld.
Op dit moment zijn we bezig met de migratie van Windows Vista naar Windows 10. We doen dit omdat de ondersteuning voor Windows Vista is beëindigd, dit houdt dus in dat de computers/laptops met Windows Vista kwetsbaarder zijn voor virussen en niet meer goed beveiligd zijn. In de toekomst zal je dan ook merken dat bepaalde programma’s niet meer ondersteund worden door Windows Vista. Ik ga er dan dus voor zorgen dat de nieuwe computers/laptops met Windows 10 gebruiksklaar worden gemaakt voor mijn collega’s. Dan ga ik de programma’s erop installeren waar ze gebruik van maken om hun werk te kunnen doen. De laatste updates worden dan ook geïnstalleerd zodat collega’s veiliger en sneller kunnen werken.
Ook installeer ik op de nieuwe computers/laptops een printer, de printer staat op een centrale plek. Af en toe hebben collega’s ook problemen met zijn/haar computer of laptop, dan ga ik het proberen op te lossen. Ik ben ook bezig met een Ubuntu LAMP Server, LAMP staat voor Linux (besturingssysteem), Apache (webserver), MySQL (databasemanagementsysteem) en PHP (programmeertaal), dat zijn een aantal gratis softwarepakketten die vaak samen gebruikt worden om dynamische websites te laten draaien. De Ubuntu LAMP Server heb ik geïnstalleerd op een oudere computer. Zelf had ik nog nooit een Ubuntu LAMP server geïnstalleerd want dat leer ik pas volgend schooljaar. Ik moet ook wel eens op een oudere computer/laptop die vervangen was voor een nieuwere computer/laptop Linux Mint op installeren. Linux Mint is een gratis open source, snel en een veilig besturingssysteem. Het is een alternatief voor Windows.
Soms heb ik ook wel eens iets te doen wat niet met de ICT te maken heeft, maar dit heb je bij elk bedrijf wel. Zo heb ik bijvoorbeeld de taak om elke dag objectzakken uit te zoeken en ook objectzakken in de juiste bakken te zetten op de juiste volgorde. In deze objectzakken zitten verkopen, dummy’s, boekjes en brochures.

Hoe word ik begeleid?

Ik vind dat ik wel goed word begeleid, in het begin als ik een veel voorkomend probleem moest gaan oplossen waar ik niks vanaf wist op een laptop/computer van een collega gingen we dat de eerste keer samen proberen op te lossen, zodat we wisten dat ik het de volgende keer zonder problemen kon gaan oplossen. Ik vind dat zelf beter werken zodat ik bij de volgende zelfde problemen er zeker over ben dat ik het goed heb gedaan. Mij wordt ook alles goed en duidelijk uitgelegd over een bepaald probleem bijvoorbeeld.

Wesley Strootman

Stage lopen bij Nolin Uitgevers